Luqaz Ottoson

Luqaz Ottosson, 30 år, kommer från Eksjö och har jobbat både utomlands och i bland annat Stockholm och Åre innan han hamnade på Gotland. På ön jobbade han på 50 kvadrat, Furillen och Hamra krog, innan han blev kökschef på Lilla Bjers där han stannade i drygt fyra år. 2014 blev han Årets ekokock och 2012 blev han Årets unga kock, tidigare i år var han en av åtta finalister i Årets kock-tävlingen, där han dock inte nådde pallplats.

Idén till mat-på-glas-projektet växte fram förra sommaren. Luqaz hade då lämnat Lilla Bjers och det inrutade liv som det innebär att jobba på restaurang för att vidga sina vyer, ta ut svängarna lite men ändå stanna inom matbranschen. Han skaffade sig en cykel. – Jag hade inte ägt en cykel på tio år och är absolut ingen cyklist, säger han med ett skratt.

Planen var dock att cykla genom mat-Sverige, från Smygehuk till Treriksröset, besöka gårdar, lantbrukare och andra som på ett eller annat sätt är verksamma inom livsmedelsbranschen. Och för att laga mat på olika gårdar längs vägen och bjuda in allmänheten till middag med den aktuella gårdens egna specialiteter i fokus.

Totalt cyklade han cirka 340 mil under drygt två månader. 14 middagar tillagade han på gårdar längs vägen, och utöver det gjorde han en rad besök hos bönder och andra som tog emot honom. Möten som gav nya idéer och nya infallsvinklar. Under hela resan sov han i naturen i en medhavd hängmatta, vilket gav tid till eftertanke. – Jag låg i min hängmatta med ficklampa på kvällarna och skrev ned idéer som jag fått under dagarna i ett litet anteckningsblock.

Jennie Olofsson

Jennie Olofsson, 34 år, har verkat som glasblåsare i ett decennium och är utbildad i både Sverige, Danmark och USA. Beslutet att satsa på glasblåseriet kom, kanske något oväntat, också i en hängmatta. I Laos. – I en hängmatta i Laos för tio år sedan fick jag en snilleblixt: ”Jag ska bli glasblåsare”. Då visste jag ingenting om varmt glas; det var ett infall som blev en vision, berättar Jennie Olofsson om sina första tankar på det som kom att bli hennes yrke.

Väl hemma efter resan i Laos sökte hon sig till Visby glasblåseri. Där fick hon först praktikplats, sedan sommarjobb. Därefter följde utbildningar i småländska Kosta, i Danmark och i USA. – Jag blev helt såld av det här magiska materialet som är lite farligt, varmt, svettigt och samtidigt skört, transparent, gnistrande och formbart, säger hon.

Jennie startade sin egen glasblåsarverkstad, som går under namnet Glasstudion Big Pink, i Norrlanda sommaren 2015. 2014 utsågs hon till Årets formbärare, hon har producerat unika serier av glas och tallrikar till flera restauranger på Gotland och i Stockholm och hennes skapelser kan också ses på middagsborden i TV4-succén ”Så mycket bättre” från Grå Gåsens lada i Burgsvik. Under hösten 2016 lanserades flera av hennes glas – med framgång – på New York Design Center, och samtidigt var hon nominerad till såväl organisationen Svenskt näringslivs pris som till Region Gotlands kulturpris.